Johnny vs. Archimedes

10

“Annabelle”, ropte Emma, dette var for noen år siden. “Kan du være med meg ned til byen?” Situasjonen var at Astrelle, Emmas søskenbarn, hadde ringt henne og bedt om hjelp. Vi lar Annabelle fortelle: Jeg ble med Emma og Havel, og etter å ha parkert bilen på gateplan, gikk vi opp i tredje etasje i blokka der Astrelle og Jonny bodde. Jonny var full som ei alke da vi kom, Astrelle fortalte at han hadde veltet seg oppi badekaret i den tro at det var senga, og han   kom seg ikke opp igjen selv om Astrelle prøvde å hjelpe så godt hun kunne. Havel og Astrelle orket ikke å være med på redningsaksjonen vår, så de satte seg på balkongen. Den var så liten at det bare var plass til en stol og et bord. Astrelle satt ute på stolen, Havel satt på stolen som stod innomhus, men han fikk plass til beina ute og plantet dem på balkonggulvet. Både Astrelle og Havel var innbarkete røykere, og de dampet nervøst og kontinuerlig, ikke minst måtte Havel hive etter pusten.

At Havel pustet hivende og raskt var ikke først og fremst pga. dramaet som utspant seg inne på badet. Grunnen kan ha vært det som var 10 m foran ham. Der lå nemlig ei boligblokk, på andre siden av gata, og Havel hadde utsikt til naboleiligheten over der. Balkongen hadde samme størrelse som den han hadde beina på, men han kunne se noe av det som var inne i leiligheten: en mann og flere lettkledde damer. Det han ikke så, kunne han fantasere om. Og tro meg, han har fantasien i orden, det har for øvrig både Emma og Havel. Jeg kan for øvrig bekrefte dette med mannen og damene, både Emma og jeg så dem også. Det skulle ikke mye fantasi til for å mene at dette var en hallik med haremet sitt som snart ville sende damene ut til kveldens forskjellige arbeidsplasser.

Ute på badet var aksjonen med å få Jonny ut av badekaret i full gang. Vi dro i og løftet på ham der han lå kun iført den hvite trusa. Han var lite villig  til å bidra med å krabbe over kanten, og tung som han var, var det som å løfte på en potetsekk når vi dro i ham. Nå var gode råd dyre og alternativene få. Ringe politiet? Røde kors? Og det uten at noen av oss snakket spansk? Det var da Emma sa de forløsende ordene: “La oss bruke Archimedes’ lov – oppdrift i vann.” Som sagt så gjort. Vi satte proppen i badekaret og begynte å fylle i vann. De første dråpene var naturligvis kalde, så Jonny ynket seg høylytt inntil vi fikk stilt inn på samme temperatur som Archimedes sannsynligvis hadde i badevannet da han fikk aha-opplevelsen og ropte sitt “Eureka”. Badekaret ble fullere og fullere og nærmet seg det nivået Jonny lå på. Det hele var litt av et syn, den hvite underbuksa blåste seg opp og fløyt mot overflaten, og vi lo så tårene nesten trillet. Jonny kom noe til bevisshet og skjønte etter hvert at dette var en komisk situasjon. Liggende på rygg og med halvåpne øyne sa han lakonisk: “Eg hev ikkje anna enn det Gud heve skapt”. Med Archimedes’ hjelp ble Jonny lettere der nede i karet, og med lirking og løfting klarte vi til slutt å få gubben over kanten.

Dette hadde vært en helt spesiell ettermiddag. Halliken hadde forberedt sin oppgave og Archimedes hadde bidratt med sin. Godt utført.

Advertisements

About PyS

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s